logo

Uklonite naviku okretanja kose na prst

Dijete se ne može kontrolirati: vijuganje kovrča na prstu događa se na podsvjesnoj razini. Psihologija navike uvrtanja dlaka na prstu ukazuje na kvar, i čest je problem među djecom. Dijete se ne može kontrolirati: vijuganje kovrča na prstu događa se na podsvjesnoj razini. Za neku djecu to je način da se pobjegne od iskustva.

Ovaj mentalni poremećaj je čest među djevojkama koje imaju dugu kosu. Liječenje ovisi o stupnju bolesti i dobi djeteta. Bolje je potražiti pomoć stručnjaka.

razlozi

U psihologiji, oni vjeruju da dijete nije bez razloga trzalo kosu. Beba se ovako uspava. Ova jednostavna akcija smiruje bebu i pomaže da brzo zaspite. S godinama, navika može nestati. Događa se da se problem pogoršava.

Uzroci loših navika:

 1. Nedostatak nježnosti i ljubavi. Djevojčica je važna majka. Potrebne su nježne dodire, zagrljaji, druge manifestacije majčinske ljubavi. Kada je dijete u tome manjkavo, on ne počinje samo povlačiti kosu, nego i uvijeti vrat, obraz, lice. To podsjeća na lagani dodir i smiruje djevojku.
 2. Odvraćanje pažnje od problema. Ritmička akcija omogućuje vam da zaboravite na problem na neko vrijeme. Maženje kose, masaža vlasišta - neškodljive radnje koje pomažu brzo smanjiti stres.
 3. Osjećaj bespomoćnosti. Dijete osjeća strah i ne osjeća se sigurno. Ako povučete kovrče, možete se riješiti ovog opsesivnog, zastrašujućeg osjećaja.
 4. Kožne bolesti. Dijete ne dira samo kosu, već jako češe vlasište. Tada trebate odmah kontaktirati dermatologa ili trihologa.

Pomoć za djecu

Nakon što su uočili znakove nenormalnog ponašanja u vremenu, roditelji mogu sami pomoći djetetu. Priroda djelovanja ovisi o dobi djeteta.

Djeca do 3 godine

Nema potrebe tući ih rukama kad navuku kosu. To će pogoršati odnos između djeteta i roditelja, ali neće pomoći da se ukloni navika. U knjigama o dječjoj psihologiji pišu: ako se mama i tata usredotoče na problematično ponašanje djeteta, on može konkretno izvršiti provokativne akcije.

 1. Pronađite zamjenu za kosu. Dajte djetetu igračku koja će ga omesti.
 2. Razvijte fine motoričke sposobnosti djeteta - skupljajte zagonetke, igrajte se sa sapima, pravite zgrade od kocki. Tada će kosa biti za bebu nezanimljiv predmet.
 3. Dajte svom djetetu masažu ruku. Lagano udarite svaki prst, glavu. Važno je dati mu ugodne osjećaje koje dobiva od zavojite kose na prstima.
 4. Više komunicirajte s djetetom. Što manje često vidi svoju majku, to će češće pokušavati izvrnuti kosu.
 5. Prije spavanja uključite bebinu umirujuću glazbu, čitajte bajke ili pjevajte uspavanke. Ako je beba, možete uključiti bijeli šum. Ne zaboravite poljubiti dijete prije spavanja.
 6. Ako ništa ne pomaže, možete ići na ekstremne mjere - prečicu bebu. Možete skupljati kosu na repu ili nositi tanak šešir. Glavna stvar - nedostatak pristupa bebe kose.

Djeca 4-6 godina

U predškolskoj dobi, proces uvijanja kose više nije sredstvo za uspavljivanje. To je način zaštite sebe ili provjere vlastite sigurnosti. Češći je među djevojkama. To je zbog činjenice da imaju dugu kosu.

Načini rješavanja problema:

 1. Razgovaraj s Čadom. Obratite pažnju na trenutke u kojima djevojka uvija pramenove na prst. Je li u dobrom raspoloženju ili doživljava ljutnju, agresiju, stres? Pomogni joj da se osjeća sigurnim. Stvorite osjećaj sigurnosti. Možete ispričati slučaj iz svog života: koliko ste bili zabrinuti prije prvog nastupa, čitali stih u razredu, nakon što ste primili komentar od nekog autsajdera. Primjer roditelja potiče djecu i pomaže da se potvrde.
 2. Objasnite problem djetetu. Recite nam zašto mislite da je takvo ponašanje loše i neprihvatljivo. Recimo da nakon takve akcije kosa propada i izgleda ružno, zapušteno. Upozorite da se kao posljedica navijanja mogu zbuniti neke niti. To otežava češljanje. Glavna stvar - ne vikati na dijete. Razgovaraj s njim kao odrasla osoba.
 3. Koristite signal. Zajedno sa svojom kćeri smislite signal ili gestu, obavještavajući da trebate ukloniti ruke s kovrče.

Svakako pohvalite dijete ako napreduje. Usredotočite se na dobro. Možete koristiti malu promociju: slatkiše ili produživanje gledanja crtića 15-30 minuta. Dijete je motivirano.

Djeca 7-13 godina

U ovoj dobi važno je ne izgubiti povjerenje djeteta. Da biste to učinili, često razgovarajte s njim, shvatimo da cijenimo njegovu osobnost. Važno je da mama i tata pohvaljuju svoju kćer. Važno je da djevojka zna da je lijepa i da osjeća podršku svojih roditelja.

Mama treba naučiti kako napraviti lijepe frizure - postati osobni frizer za svoju kćer. Trebala bi objasniti svojoj kćeri da labava kosa otežava vježbanje i bolje je napraviti frizuru. Možete prikazati lijepe frizure u istoj dobi: opcije s detaljnim uputama možete pronaći u časopisima i na internetu. Napravite trajnu, lijepo složene kovrče. Tada želja za uvijanje kose nestaje - nitko ne želi pokvariti prekrasnu frizuru.

Ako vijugava nit smiruje djevojku, ponudite joj druge mogućnosti za ublažavanje stresa. Objasnite da takvo djelovanje ne pomaže usredotočiti se, već samo ometa.

Djeca starija od 13 godina

U adolescenciji, navijanje niti na prstima može biti manifestacija flertovanja. Na taj način djevojke privlače pozornost suprotnog spola i skrivaju svoje ograničenje.

Takva navika može biti kopija ponašanja odraslih. Djevojčici je to moglo izgledati privlačno i počela je djelovati na isti način. Mora objasniti da to nije najbolje rješenje.

Podučite djevojku da se brine za kosu. Možete napraviti maske za kosu zajedno. Za dijete su potrebne vrlo jednostavne maske, koje se sastoje samo od prirodnih sastojaka. Često se koriste serumi, kokosovo ulje ili balzami na kozjem mlijeku.

Problem u odraslih

Razbijanje navike pomoći će u analizi vlastitih postupaka. Kad djevojka shvati da joj navijanje kose na prstima izgleda neatraktivno, ona će željeti eliminirati takvu naviku.

 • kovrče za oblikovanje ili kovrčanje;
 • stvaranje prekrasnih frizura u kojima se kosa skuplja;
 • kratka frizura;
 • upoznavanje s informacijama o negativnom utjecaju takvog djelovanja na kosu, itd.

Treba shvatiti da navijanje kose pokazuje uzbuđenje djevojke, čini joj sliku jednostrano, ukazuje na prisutnost kompleksa.

Možete raditi ručni rad. To će vam pomoći da uzmete vaše ruke i odvratite pozornost od problema.

Ako sve ostalo ne uspije, kontaktirajte trichologa i psihologa. Prvi liječnik će vam pomoći da dovedete kosu u red, drugi - da shvatite razloge za to ponašanje.

Navika povlačenja kose jedan je od znakova mentalnog poremećaja, način prevladavanja stresa. Često se razvija u djevojčica od 1 godine do 14-15 godina.

Da biste se riješili problema, potrebno je aktivno sudjelovanje roditelja. Kako roditelji mogu pomoći ovisi o dobi djevojke. Ako se navika nađe u odrasloj ženi, prvo se morate počastiti. Ako je liječenje neuspješno, kontaktirajte psihologa i trichologa.

http://urazuma.ru/zavisimosti/privychka-krutit-volosy.html

Psihologija ima navike da izvrće kosu na prstu

Može biti posljedica raznih bolesti bezazlenih navika uvrtanja kose. To su opsesivno-kompulzivni poremećaji, problemi s kosom itd.

razlozi

Najčešći razlog je navika. Čovjek okreće kosu u trenutku sanjarenja, svijest o nekoj vrsti problema, dugoročnom razmišljanju. Takva jednostavna akcija pomaže koncentrirati se na vaše misli i prestati reagirati na vanjske podražaje.

Ostali razlozi navedeni su u nastavku.

 • Želja da se smiri. Torzija kose podsjeća na umirujuće mazanje po glavi ili opuštajuću masažu. Zbog toga djeca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta mogu koristiti ovu metodu opuštanja. Ponekad je lakše doživjeti odvajanje od mame.
 • Spavanje što je prije moguće. Klinac povlači kosu kad zaspi. Postupno se baca u san bez pomoći roditelja. Obično je ova loša navika iskorijenjena s godinama.
 • Želja da odvrate pažnju od njihovih problema. Kako dijete raste broj stresnih situacija se povećava. Navika dodirivanja kose postaje kompulzivno djelovanje. Stvara se začarani krug: malo nervozan - navuče kosu - shvaća da je to loše - nervozno.
 • Drugi razlog je osjećaj bespomoćnosti. Budući da je jako uplašen, dijete odlučuje izgubiti kosu. Čini mu se da će to učiniti situaciju sigurnijom i pomoći će se riješiti opsesivnog straha.
 • Događa se da on ne počne vući samo kosu, već i druge ljude. Tako dijete često čini mamu povrijeđenu, čak i bez da je shvati. Ponekad koristi nokte, doslovce izvlače cijele komadiće kose. Ali jedno objašnjenje za to je da se boji i želi da ga roditelj zaštiti od svih.

simptomatologija

Kompulzivno djelovanje je toliko važno da se nesposobnost za izvođenje percipira kao prijetnja životu. Potreba za stalnim povlačenjem kose događa se u stresnim situacijama i ponavlja se. To može biti i reakcija na kronični stres, koji dijete ne može eliminirati iz svog života (svađa između roditelja, nasilničko ponašanje njegovih vršnjaka, problemi u školi).

Ako prekinete nekontroliranu radnju, dijete će svakako tražiti način da je dovrši: on će svoju kosu navijati određeni broj puta ili u nekom nizu. Beba će to učiniti kako bi bila potpuno mirna.

efekti

Svaka neuroza koja nije dijagnosticirana i liječena na vrijeme, značajno će naštetiti djetetu. Psiha u ovoj dobi (predškolska i osnovna škola) je još uvijek u potpunosti formirana, a živčani sustav je nestabilan.

Puno fizičke i mentalne snage troši se na kompulzivno djelovanje i misli o tome. Kao rezultat toga, opsesivno uvrtanje kovrča kod djece može dovesti do sljedećih posljedica:

 • smanjivanje sposobnosti svih kognitivnih procesa (pamćenje, pažnja, razmišljanje);
 • brzi umor djeteta, nemogućnost koncentracije na lekcije;
 • poremećaji spavanja, noćne more;
 • nedostatak kontakta s drugom djecom (ne igra se, ne sprijatelji se s njima, jer ga mogu zafrkavati);
 • potpuna izolacija, nedostatak kontakta s odraslima.

Sijalice kose imaju stalni stres. Kao rezultat toga, kosa se lomi, postaje suha, beživotna i ispada. Na oštećenim područjima, kovrče mogu slabo rasti tijekom cijelog života.

Najgore od svega, ako beba počne vući kosu na glavu.

To se događa kada dijete počne vrtjeti kosu na palcu. Takva navika može se pretvoriti u trihotilomaniju. To je vrsta auto-agresije, kada osoba izvlači pojedine dlake ili čak gomile dlačica kako bi ih smirila. U situacijama u tijeku, formiraju se ćelavi zakrpe. U takvoj situaciji ne može se nositi bez pomoći psihijatra.

samostalni tretman

Pomoći djetetu ili samo odrasloj osobi je stvarno. Pogotovo ako djevojka ili tinejdžerica pati od te loše navike.

Neke od najjednostavnijih, ali djelotvornih metoda:

 • stvaranje prekrasnih frizura;
 • pletenica;
 • lijepa kovrčava kosa;
 • nježan i uredan stil;
 • kratka frizura (ako se želi suočiti), itd.

Djevojci treba objasniti da je povlačenje kose pokazatelj njezina uzbuđenja, osjećaja. Da ne izgleda uvijek atraktivno i karakterizira osobu kao nervoznu. Nužno je nježno i vrlo pažljivo objasniti da slične akcije iste vrste čine njezinu sliku jednostranom i prikazuju je kao zloglasnu, nesigurnu osobu.

Neki liječnici savjetuju pacijentima da rade ručni rad. Ruke će uvijek biti zauzete, a osoba neće moći okretati uvojke. Ako je zanimanje zaista uzbudljivo, tada će se lako riješiti problema.

Metode liječenja

Prvi korak na putu oporavka je savjetovanje s psihologom. Pomaže saznati razloge za razvoj takve navike. Objasnite je li to ovisnost ili još uvijek alarmantan simptom.

Ako je to samo navika, pristup ponašanja će učiniti. U psihologiji, ovo je jedna od metoda upravljanja ponašanjem. Potrebno je učiniti da namotavanje kose dovodi do neugodnih posljedica (ne do kažnjavanja, nego do nepoželjnog). Dobro pomaže kratku frizuru, ali samo uz pristanak djeteta.

Ako govorimo o kompulzivnim akcijama ili autoagresiji, potrebno je izvršiti sljedeće korake.

 1. Nastavite raditi s psihologom do potpunog oporavka ili značajnog smanjenja ozbiljnosti simptoma.
 2. Možete povezati liječenje lijekovima.
 3. Važno je promatrati režim dana. Iz dana u dan obavljajte određene zadatke na jasan raspored (spavanje, hrana, šetnje). Takva rutina je smirujuća, jer se unaprijed zna što će se dogoditi i kada. Živčani sustav prima resurs za prevladavanje bolesti.

Razvoj dolazi iz "točke mira", tj. U vrijeme odsutnosti životnih šokova.

U vrijeme navijanja kose ne morate vući i komentirati. Ovo će odagnati dijete od tebe i natjerati ga da se sakrije.

Mirno pitajte što je uznemirilo dijete. Pokušajte razgovarati o svemu i pokazati drugi način za smirenje. Najbolje je zagrliti i reći da je on najljepši i najomiljeniji.

U vašem primjeru, pokažite kako se konstruktivno nositi s tjeskobom, ljutnjom i iritacijom. Ne psujući i vičući, nego izražavajući svoje emocije u obliku “ja” poruka. Proces koristi izraze:

"Uzrujan sam jer..."; "Boli me, jer..."; "Jako mi je drago, da...", itd. Govorite o osjećajima u svoje ime, što znači ovo iskustvo djeteta. Dijete mora shvatiti da nije sam, ima podršku.

U psihoterapiji je najteže otkriti da roditelji sami izazivaju stres. Morate biti spremni na to, učiniti sve u interesu člana obitelji.

U razdoblju terapije u obitelji ne bi trebali biti skandali, veliki praznici, preseljenja, promjene u školi. Stres, i pozitivan i negativan, destruktivan je u takvim situacijama.

Kognitivna bihevioralna terapija

Ova tehnika je učinkovita u odnosu na odraslu osobu i dijete. Cilj kognitivno-bihevioralne terapije je promijeniti negativan stav pacijenta na pozitivan. Kao rezultat toga, on mora shvatiti da je moguće smiriti se ili izaći iz stanja stresa bez uvijanja kose.

Na početku prve sesije psiholog mora saznati razloge za razvoj OCD-a. Da bi to učinio, traži od klijenta da podijeli svoje mišljenje o tome:

 • je li mu lakše povući uvojke;
 • što on osjeća dok vrti kosu;
 • da li mu to donosi zadovoljstvo, mir i spokoj;
 • što će se dogoditi ako prestane s tim;
 • je li svjestan posljedica te loše navike itd.

Osim individualnih razgovora, pacijent mora napraviti domaću zadaću. Kvaliteta njihove izvedbe ovisi o brzini liječenja. Pod njima razumiju proučavanje materijala o opasnostima povlačenja kose: gledanje video predavanja, čitanje posebne literature, komuniciranje s trichologistima.

Prosječno trajanje liječenja je 5-6 sati. Traju 40-60 minuta, prolaze jednom tjedno. Ako je navika već prošla u fazu ovisnosti, trajanje tečaja može biti 10 sati.

Grupna terapija

Kod djece ova tehnika ne vrijedi samo za odrasle. Skupina se obično sastoji od 10 osoba koje ujedinjuju ili uobičajeni simptomi ili čest uzrok razvoja ove štetne navike.

Svi sudionici sjede u krugu i počinju dijeliti svoje priče. Ovo je faza datiranja, čija je svrha da se svi pacijenti međusobno urede kako bi se izgradili konstruktivni dijalozi, jer su ponekad ljudi s navikom vuče kosu asocijalni.

Mogu se izvoditi igre uloga. Najpopularnija je ispunjenje želje, ako jedan od pacijenata ponovno počne s opsesivnim radnjama.

U grupnoj nastavi se održavaju i predavanja. Njihov je cilj pokazati osobi da navika povlačenja kose ne nosi ništa dobro, i bolje ju je riješiti.

Postoje grupne klase različitih vrsta tjelesne aktivnosti: joga, meditacija, aerobik. Sudionici razgovora također prisustvuju kulturnim događanjima, puno komuniciraju s trichologistima.

Umjetna terapija

U komunikaciji s djecom takav razgovor možda neće dati očekivane rezultate, stoga je lakše otkriti uzroke i simptome pomoću arterijske terapije. Ona podrazumijeva sliku njezina problema uz pomoć različitih vrsta umjetnosti:

 • crtanje;
 • kazališna akcija;
 • pjevanje;
 • plesati;
 • ručni rad, itd.

Važno je odabrati zanimanje koje dijete najviše voli. Onda neće osjetiti nikakvu napetost kada komunicira s liječnikom.

Koristi se tipična umjetna terapija. Psiholog komunicira s djetetom, a on crta u tom procesu. Liječnik traži da se prikaže ono što ga brine. Nema ograničenja.

Nakon toga, procjenjuje se stvaranje djeteta. Uzimaju se u obzir sve linije, potezi, ukrasi. Od posebne je važnosti shema boja, koja omogućuje procjenu stadija bolesti.

Dalje, liječnik traži od djeteta da na bilo koji način uništi svoj crtež - slomiti, gaziti vodom, itd. Glavno je da se riješimo slike, a time i problema.

zaključak

Navika kovrčanja kovrča na prstu je češća za malu djecu, ali je također zabilježena kod odraslih. Liječenje se propisuje na temelju uzroka razvoja poremećaja. To je obično kognitivno-bihevioralna ili grupna terapija, art terapija, bihevioralni pristup.

http://psyhoday.ru/zavisimosti/privychka-krutit-volosy-na-palec-psihologiya-1.html

Zašto ne možete uvrnuti kosu na prst: znakovi

Brojni znakovi povezani s kosom, za dugo vremena mogu reći obrazovanoj osobi kakva je sudbina predodređena vlasniku kose, kakve ga nevolje ili ugodna iznenađenja čekaju. Nepravilan odnos prema vlastitoj kosi često je izvor problema, a pravovremena frizura jamči zdravlje i izgled.

 • Poznavatelji "dlakavih" praznovjerja reći će vam da je onaj koji je rođen s viškom dlake na glavi ili dva vrha u isto vrijeme predodređen da ima sretnu sudbinu.
 • Ako se osoba neodgovorno odnosi na strižene niti, raspršujući ih bilo gdje, lako može postati predmetom smetanja.
 • Za muškarca, dlakave ruke i noge smatraju se jamstvom materijalne dobrobiti, a za djevojku znak njezine ženske privlačnosti.
 • Mnogi zdravstveni problemi i sve vrste nevolja čekaju nekoga tko je navikao čistiti kosu vlastitim rukama.

Energetska snaga kose i njihov odnos s vlasnikom toliko je velika da pogrešne akcije s frizurom mogu dovesti do zdravstvenih problema. Najčešće znakovi predviđaju glavobolju, što ne čudi. Uostalom, naša kruna je u izravnom dodiru s kosom, prva koja prima i akumulira vitalnost.

 • Najjača migrena je nezamjenjiv pratilac osobe koja nesmotreno raspršuje ostrizhenne kovrče na vjetar.
 • Problemi s plovilima nužno preteku osobu koja nepromišljeno gazi svoje odrezane niti koje su na podu.
 • Znakovi kažu da je najpopularniji uzrok glavobolje povezane s kosom, smatra se navikom navijanja vrtloga na prst tijekom intenzivne misli.
 • Upravo iste neugodne posljedice očekuju one koji su navikli na kovrčice oko glave, češlja ili potpuno stranog tijela poput olovke ili olovke.
http://spellonyou.ru/pochemu-nelzya-krutit-volosy-na-palec.html

Kako se riješiti "živčanih navika". Psiholog o tome zašto vadimo kosu i grizemo nokte kad smo jako nervozni

U spoju s MTS-om pod naslovom "HLS" govorimo vam kako promijeniti svoje tijelo i um. Danas, psihologinja Katerina Karpovič objašnjava što su "živčane navike" i trebate li se nositi s njima.

Katerina Karpovich, psihologinja, voditeljica ZenFish Emotional Intelligence Centra,
Vodeći obrazovni kanal "Psihologija Što?".

GDJE NERVUJEMO NAVIKE?

- Za početak, ne postoji takav koncept u stručnoj terminologiji. Postoji izraz "kompulzivna (opsesivna) djelovanja": oni mogu biti sve, od klika olovke do izvlačenja kose. Cilj im je smanjiti emocionalnu nelagodu, koja je također različita.

Osoba može iskusiti neku vrstu svrbeža - na primjer, neprestano ispravljati stvari tako da leže uredno. A ako ga pitate zašto to radi, nećete dobiti jasan odgovor.

Ali postoji određeni razlog - na primjer, strah ili uzbuđenje prije važnog događaja. Takva osoba će ugristi nokte, protresti mu nogu, ali u isto vrijeme je posve jasno zašto se to događa.

Isti omotač kose može biti potpuno nesvjesno djelovanje. To činimo kako bismo negdje potaknuli svoju tjeskobu i preusmjerili energiju.

Tu su i neke vrste "rituala sreće": na primjer, osoba ispred važnih natjecanja uzima sretno zečje stopalo, sedam puta pokuca na stol i okreće se. Na njega je u početku utjecala negativna perspektiva: "Ako ne provjerim sedam puta da su vrata zatvorena, definitivno sam opljačkan".


Kao što možete vidjeti, mehanizam odgojnih navika je sljedeći: pojavljuje se nelagodnost ili tjeskoba, osoba ne zna kako se nositi s tim, tako se stvara ritual koji daje iluziju olakšanja. Zašto iluzija? Jer mu neko vrijeme postaje lakše, ali u stvarnosti ove akcije nemaju učinka na uspjeh, a štoviše, osoba se ne uči nositi se sa stresom.

A mnogi imaju takve navike?

- Kompulzivne akcije nam možda neće biti vidljive. Mi obraćamo pažnju samo na one očite, kao što je klik na olovku, koje su svima vidljive, ali u stvari ljudi ponekad izvode opsesivne radnje u svojim mislima: mogu nešto ponoviti za sebe ili predstaviti ružičaste jednoroge kako bi nadoknadili negativ pozitivnim.

Svi pokušavamo izbjeći nelagodu. To je evolucijska sklonost, zahvaljujući kojoj smo preživjeli. Sada se možemo diviti tigru, ali u davna vremena to je bilo ovako: vidio sam tigra - reakcija "pogodak ili trčanje". Sada postoji manje prijetnji preživljavanju, pa je smisleno naučiti iznova uživati ​​u životu, umjesto da izbjegavamo bilo kakvu nelagodu.

I još jedna važna točka: nervozna navika rijetko živi sama. Svi simptomi kao što su par, pa čak i trojstvo: tijekom stresa, osoba može vrtjeti kosu na prstu, i uhvatiti sve slatko, i vikati na nekoga.


OVO MOŽE SNIŽITI U SVAKO OZBILJNO?

- Ako se stres poveća, ako se osoba ne nauči drugačije nositi se s njom, opsesivne radnje se mogu razviti u opsesivno-kompulzivni poremećaj (OCD). Dvije ključne značajke OCD-a: opsesije (opsesivne misli) i prisile (opsesivne akcije), o kojima govorimo. Postoje klinički kriteriji po kojima se može razumjeti da je navika prošla u OCD. I najvažnije - opsesivna akcija traje sat vremena i više vremena dnevno.

Ali navike nisu jedini čimbenik u razvoju OCD-a, one mogu biti genetska ili obiteljska predispozicija. Kod nekih ljudi roditelji iz djetinjstva dovode do perfekcionizma, što može biti plodno tlo za razvoj OCD-a. Simptom može biti žudnja za izravnavanjem stvari.

KAKO RAZUMJETI ŠTO ME ZAŠTITI?

- Sve je jednostavno: ili već primijetite ove navike, ili ne. Ako ne - najvjerojatnije, nisu jako izraženi i uopće vas ne smetaju. A ako ste zabrinuti o tome što imate, to je samo po sebi simptom anksioznog poremećaja. Vrlo često, ljudi koji se obraćaju psihologu s OCD-om, brinu se da će se razboljeti od nečeg ozbiljnog, kao što je shizofrenija, postat će antisocijalno, dok je vjerojatnost za to vrlo niska.

Ako je navika jednokratna, rijetko se manifestira i ne smeta osobi - to je varijanta norme, normalna manifestacija uzbuđenja. U ovom slučaju, to je mali problem. Raditi s njom ili ne ovisi o tome koliko je neugodno osobi da s njom živi. Obično se to događa: osoba ne voli svoje ponašanje, svjestan je da su njegovi postupci povezani sa stresom, i on dolazi naučiti kako ga prevladati na drugi način. Ponekad ljudi ukazuju na takve navike ljudima.

Ali ako razumijete da vaše navike rastu u ocd - oni uzimaju sve više i više vremena, utječu na samopoštovanje, sposobnost za rad i odnose, onda morate kontaktirati stručnjaka. Možete vidjeti informacije o opsesivno-kompulzivnom poremećaju, o simptomima, kriterijima. No duboka samodijagnoza s prolaskom stručnih testova i samostalnog učenja definitivno se ne isplati.

Kako se boriti s takvim navikama?

- Ne sviđa mi se riječ "borba", ona je srodna kontroli, pružanju otpora sebi. To je pogrešna formulacija od početka: osoba se pritiska, a to uzrokuje još veću nelagodu i tjeskobu. Navike trebaju raditi, pretraživati ​​i razvijati druge načine za prevladavanje stresa, jer samo takve navike donose samo privremeno olakšanje, a osoba možda i ne razumije što je stres povezan.

Dobar način je razviti svoju emocionalnu inteligenciju, tj. Sposobnost prepoznavanja vlastitih i tuđih emocija i korištenja tog znanja. Zašto ga koristiti? Smanjiti stres i poboljšati kvalitetu života. Postoji niz EI vještina koje pomažu nositi se sa stresom.


Svjesnost, sada popularna tehnika (zapravo, budistička tehnologija prilagođena običnim ljudima) uključuje nekoliko vještina: koncentraciju pažnje, pozornost na disanje i tijelo, ne-reaktivnost. Posljednje je sposobnost da ne budete uključeni u svoje emocije. Na primjer, ako ste reaktivni, onda, ako ste ljuti na nekoga, možete reći nešto oštro, podignite glas. Ako imate nereaktivnu reakciju, primijetit ćete da ste ljuti i nastavit ćete pažljivo na daljnje djelovanje. Ova vještina omogućuje vam da pogledate emocije sa strane i razmislite prije nego što djelujete.

Razvijanjem pozornosti možete se bolje usredotočiti na zadatak. Kada je osoba često ometena, to ga čini zabrinutima, vuče kosu i grizu nokte. Ako je osoba uronjena u zadatak, to se ne događa.

Naše emocije se uvijek manifestiraju na fiziološkoj razini. Obraćajući pozornost na svoje disanje i tijelo, osoba će primijetiti da mu se srce češće tuče, znojni dlanovi, u trbuhu. Shvatit će da je to još uvijek stres i on će početi odgovarati na pitanje zašto je nastao. Svijest o samom uzbuđenju veliki je korak prema razvoju nervoznih navika.

Najučinkovitije je vježbati pažljivost svaki dan 10-20 minuta. Ako to radite redovito, dobivate način da se nosite sa stresom, i opsesivnu tjeskobu koja uzrokuje da nokat ugrize.

POČETAK: PRIKUPLJANJE S STRESOM ILI NAVODOM?

- Ne možete razviti načine rješavanja stresa jednom zauvijek. Idete u teretanu i pumpe mišiće. Slično tome, mišići emocionalne inteligencije moraju biti u dobrom stanju. Ako te vještine ovladate redovito, navika nestaje.

A ako primijetim takav problem u bliskom čovjeku?

- To je, nažalost, pitanje motivacije osobe. Nemoguće mu je "prouzrokovati" dobro bez njegove želje, on se samo može početi odupirati i naljutiti. Ako vidite da on pati mnogo, ali ne zna gdje se okrenuti, ili iz ponosa ne želi priznati problem, samo lagano izražava zabrinutost, nudi pomoć. Ni u kojem slučaju ne mogu reći: "Hitno idi kod psihologa" ili "Ako ne odeš, ja ću se rastati s tobom." Recimo, "Zabrinut sam i želim da budete bolji."

Ponovni ispis materijala CityDog.by moguć je samo uz pismeno dopuštenje izdavača. Detalji ovdje.

PUE Labs Publicity Group, UNP 191760213

http://citydog.by/post/zozh-nervnye/

Navika uvrtanja kose na prst - bezopasna gesta ili prijetnja životu?

Opsesivne pokrete, uključujući i način uvijanja kose na prst - psihologija objašnjava kako se podsvjesna želja smiriti i riješiti napetosti. Ritmički pokreti koji se javljaju tijekom takvih akcija prenose se na folikule dlake i uzrokuju senzacije koje uzrokuju mačke da trepere kada grebu područje između ušiju.

Navika navijanja niti na prst ima mnogo razloga.

No, nažalost, ova navika nije tako sigurna kao što izgleda na prvi pogled. Utječe na odrasle i djecu od rođenja do starosti.

Dječje navike

Prvi pokušaji bebe da izvrće kosu promatraju se u dobi od 0 do 3 godine. Što je dijete starije, raznovrsniji mogu biti razlozi koji dovode do goruće želje za povlačenjem vaše kose.

Da bi beba jednom i zauvijek zaboravila na naviku, pružite mu apsolutnu udobnost i dosljednost.

Vrlo male mrvice, dakle, smiruju se i uspavljuju. Osim toga, neprestano ponavljajući "rituali" malog čovjeka pomažu mu da se osjeća sigurno u ovom velikom svijetu.

Što bi mama trebala učiniti?

U ovoj dobi važno je stvoriti uvjete koji će poništiti potrebu za samozadovoljstvom.

 1. Budite sigurni da se pridržavate dnevnog režima, njegovo kršenje će dovesti do činjenice da dijete nema ništa drugo osim da pribjegne opsesivnim pokretima koji stvaraju predvidljivost i stabilnost u njegovu životu.
 2. Držite djetetove ručke mekom igračkom ili uskom pelenom. Na osobnom primjeru, pokažite kako je divno i zabavno vrtjeti uši zeca, rep mladića ili kut pelena na prst.

Obratite pozornost! Takve igračke dijete će često povlačiti na lice, tako da moraju biti male veličine i lišene tvrdih i oštrih detalja.

 1. Ako gore navedene mjere ne pomognu i dijete još uvijek navuče kosu na prst, lišiti ga fizičke sposobnosti za to. Stavite lagani biciklistički šešir ili izrežite bebu.

Ako vam se sama navika ne čini kao prijetnja, ulazak kose u usta djeteta može dovesti do Rapunzelovog sindroma, pri čemu lopta za kosu uzrokuje opstrukciju crijeva.

Oh, ovi studenti!

Želja da budeš najbolja često se pretvara u strah i tjeskobu.

Kod školske djece, navika navijanja kose na prst je češća kod djevojčica i nije ništa drugo nego metoda psihološke zaštite od drugih.

Za borbu protiv ove pošasti u dobi od 10 godina možete samo usaditi djetetu apsolutno samopouzdanje. Ako sin ili kći započne s mehanizmom „rukom mahati“ prije javnog nastupa (recitirajući stih u razredu), naučite ovaj stih tako da je beba sigurna da je zna bolje od bilo koga.

U dobi od 10 godina djeca postaju kritična prema vlastitom izgledu. U ovom trenutku, uvijanje kose na prstu ukazuje na želju za promjenom sebe.

Savjeti za roditelje:

 1. Ako govorite o djevojke dugo pate pljuvati, dati mladi fashionista sigurno kose uvijači. Novi stil i želja da ga se spasi iskorijenit će tu naviku.
 2. Razgovarajte sa svojim djetetom o strukturi kose i o šteti koju im nanosi toliko nepažljivog postupanja.

Nekoliko riječi o tinejdžerima

U adolescenciji, kovrčanje kose je svjestan čin, izraz želje da privuče pozornost suprotnog spola.

Takva akcija inspirirana je kinematografijom i po mišljenju adolescenata daje im misterij, romantiku i dodir.

Vaš je cilj rastjerati taj mit.

 1. Uvjerite mladu damu da takav pokret šteti njezinoj slici i čini je istom u svim situacijama. Neka pokuša prikazati zamišljenost, interes ili ljutnju pred ogledalom i smisliti odgovarajuće geste i položaje.
 2. Nađite film u kojem je heroj, apsurdno kovitlajući kosu na njegovom prstu, svakako prisutan. U većini slučajeva, skriptu je dodijeljena uloga cutesy i ne previše pametan lik. Pregledajte traku s djetetom, stavite lagani naglasak ili napomenu o junaku.
 3. Kod adolescenata postoji još jedan problem - oni ne znaju gdje “prilagoditi” svoje produljene ruke. Rješavanje problema pomoći će u sportu ili plesu, najprikladnije vrste su klizanje, rolanje, plivanje i tenis.

Upute kako se nositi s nespretnošću tinejdžera. Samo sport i sport!

Problemi bez djeteta s posljedicama odraslih

Ako se odrasla djevojka zavrti na prst, to ukazuje na njezinu želju da se smiri. Često roditelji odrasle djece pamte da je ista navika bila iu ranom djetinjstvu.

Čak i ako ste u vašoj mladosti uspjeli riješiti problem vlastitim rukama, onda kada se javila mentalna napetost ili konfliktna situacija, mozak se “sjeća” kako je organizirao samozadovoljstvo.

Želja da se stalno vuče kosa svojstvena holivudskim zvijezdama (fotografija Jennifer Aniston)

Cijena ignoriranja problema i nespremnosti da ga se riješi je mogućnost da postane talac ozbiljne psihološke bolesti - trihotilomanija.

Bezopasna navika, razvila se u trihotilomaniju

U znanstvenoj literaturi bolest se opisuje kao povlačenje kose. Postoji bolest kod ljudi s neuravnoteženom psihom ili na pozadini stresne situacije. Češće, bolest utječe na lijepu polovicu čovječanstva i često se kombinira s trihofagijom (željom da se jede kosa).

Zanimljivo je znati! Prvi put je trichotillomania opisao francuski dermatolog FA Allopo prije više od 125 godina. U ovom trenutku to se promatra ne samo kod odraslih, već i kod djece te je povezano s teškom psihičkom traumom i prekomjernim zahtjevima roditelja.

zaključak

Navike su štetne i bezopasne, profesionalne i domaće, no beskonačna "ljubav" za vašu kosu može imati ozbiljne psihičke i fizičke posljedice. Ako imate bilo kakvih pitanja, videozapis u ovom članku će odgovoriti na njih.

Dobro došli! Moja kćer (skoro 5 godina) nedavno je počela često plakati jer joj je bilo žao stvari. Na primjer, traži da ne odbaci školjku od obojenih uskršnjih jaja - "toliko ih volim". Ili zbog prolivene vode - “hoćeš li mi natočiti onoliko koliko je bilo?”. Zahtjeva da se sve vrste oznaka čuvaju od slatkiša. Štoviše, ako joj je rečeno da ću je spasiti, odmah ih zaboravlja i prestane plakati. Osim toga, on odbija ići u vrtić, kaže da mi nedostaje jako puno. Iako je prije toga bilo sasvim normalno ići tamo. Reci mi, što bi mogao biti takav poremećaj. Drugi je počeo kovrčati kosu na prst

Tamara (shpilki.net)

Zdravo, Lena. Kod djece je kovrčanje kose na prstu primarni znak neurotskih poremećaja koji se javljaju na pozadini deprivacije kod majke (drugim riječima, odvajanje i nedostatak majčinske ljubavi) ili kao obrambena reakcija djetetova uma na iznenadne promjene (u obitelji, mjestu stanovanja itd.). Ovaj se problem ne odnosi na estetiku, pa trebate potražiti savjet od dječjeg psihologa. Stručnjak će moći prepoznati uzroke problema i uz pomoć posebno odabranih metoda pomoći vašoj kćeri da se nosi s neizvjesnošću i strahovima. Nemojte odgađati terapiju, tijekom školskog razdoblja bit će teže liječiti.

http://shpilki.net/interesno/1201-privychka-krutit-volosy-na-palec

Navike-net.rf

Okretanje... Okretanje... Želim se smiriti?

Čini se, dobro, što je tu kad muškarac okreće kosu? No, u većini slučajeva, ova bezazlena radnja, pogotovo kada je obavlja odrasla osoba, uopće nije bezopasna. Nitko ne može točno reći zašto i zašto "vučemo", da tako kažemo, naše vlastite brave. Osobito se taj problem odnosi na žene, možda zato što uistinu imaju nešto na glavi, ali iu mom životu bilo je ljudi koji su nenamjerno iskrivili prave vrtloge na glavama, tako često da su se pojavila dlakava lica.

To mi je pitanje počelo smetati kad sam ugledao ovu naviku od mog sina. To se dogodilo potpuno nesvjesno, a s vremenom sam čak uspjela shvatiti što je to što ga je navelo da se zavrti u drugom vihoru. U onim trenucima kada je Nikita bilo neugodno, zabrinuto ili lagano, počeo bi brutalno uvijati svoju gustu kosu poput žice. Nakon što sam pažljivo proučio informacije na internetu, shvatio sam da se te radnje mogu razviti u ozbiljnu naviku i početi ga odvraćati od toga.

Za početak, uvjerio sam dijete da ta navika dovodi do činjenice da mu kosa počinje stršati u različitim smjerovima, pogotovo šiške, a to je vrlo ružno. U to je vrijeme volio Nastyinu učenicu i morao sam ga neprestano podsjećati da, da bi suosjećanje bilo uzajamno, mora biti uredno počešljan dječak. Neko je vrijeme to bilo dovoljno i počeo sam primjećivati ​​da je Nikita mnogo rjeđe izvalio kosu, ali onda se navika opet vratila. Moj suprug i ja smo mu neprestano davali komentare, ali čim je dijete ostalo u sobi, on je ponovno počeo "kovrčati". Jedina, više ili manje djelotvorna mjera, u takvoj situaciji, mogla bi biti vrlo kratka frizura, ali sin kategorički nije pristao na takvu radikalnu mjeru, po tisućiti put, obećavši da neće biti ništa više.

Vrijeme je prolazilo, dijete je odrastalo, a uz to je odrastalo i navika. Nikita se sada nije svidjelo što mu je kosa rasla u različitim smjerovima i počeo je posvećivati ​​mnogo vremena frizuri, stavljajući svoje resice pola sata svako jutro. Ali ni to nije pomoglo, jer je na prvo uzbuđenje, baš kao što su se odrasli držali za cigaretu, bocu ili grickali nokte na mojim rukama, moj sin počeo vrtjeti svoje prilično kratke dlake na prstima. Na kraju smo ga ipak uspjeli uvjeriti da napravi kratku frizuru, barem na neko vrijeme, sve dok se nije naučio smiriti nečim drugim.

Ukratko, samo šest mjeseci kasnije, mogao sam manje ili više mirno disati. Sin je prestao "obuzdavati" glavu i više nije ranio kosu na prstima, ali sada sam imao još jedan problem. Ako sam prije, zahvaljujući svojoj lošoj navici, odmah shvatio da laže ili doživljava, sada to više nije tako jednostavno. Štoviše, možda zbog toga, ili možda ne, razvio je novu lošu naviku - lagati, povremeno i bez.. A sada, morat ću ga odvojiti od laži. A ja uopće ne znam... Možda nije stajalo da mu oduzme kosu?

Sviđa vam se ovaj članak? Recite svojim prijateljima o tome.

http: //xn----7sbfolnpjlk4a7cvc.xn--p1ai/useful/118-kruchu-verchu-uspokoitsya-khochu.html

Zašto neke djevojke uvijaju kosu kad razgovaraju?

Ponekad možete vidjeti kako djevojke tijekom razgovora uvijaju kosu prstima. Zašto se to događa?

U većini slučajeva, navika uvijanja kovrča - to je bilo kakvo iskustvo ili možda živčani uvjet djevojke.

Može se dogoditi da djevojka u ovom trenutku nešto razmišlja.

Općenito, ova navika može biti pojedinačni čovjek

Uvijanje vaše kose tijekom razgovora, ako se to dogodi prilično sustavno, vrlo je slično uobičajenoj gesti koja živi u glavi djevojke i postupno se razvija u opsesivnu. Ta gesta može značiti sljedeće:

 • Neko uzbuđenje. Pogotovo ako je razgovor intenzivan ili se događa nepoznatim ljudima. Barem je uzbuđenje.
 • Lijenost. Djevojka ne može razumjeti bez dodira s kosom gdje bi stavila ruke, kako se kretati i gestikulirati tijekom razgovora.
 • Uobičajena parazitska gesta, ništa posebno i ne govori, osim što je najpoznatiji.
 • Želja da sebi priuštite živost.

Ne nabrajam druge opcije, jer ih je mnogo, ali su sekundarne.

Djevojke - stvorenja nisu samo lijepa, već i tajanstvena. Manipulacije sa frizurom, kosom, bilo da su to kovrče ili niti, također pripadaju jednoj od njihovih tajni i tajni. Ali psihologija gesta će doći pomoći ljudima koji žele otkriti tajne ženske duše i tijela.

I tako, počnimo. Twist svoje brave djevojke za najmanje 4 razloga.

 1. Iz navike je naslijedila od djevojčica.
 2. Jer je nervozna ili zabrinuta. Njezini pokreti u ovom slučaju su brži i oštriji.
 3. Ako su joj pokreti glatki, a čini se da razotkriva vrat i uši, šalje signal da želi biti jednaka sa svojim sugovornikom i otvorena je za komunikaciju.
 4. Ako, kao u trećem slučaju, djevojka povremeno pritisne obraz uz rame, nesumnjivo želi zadovoljiti čovjeka.

Psiholog Sigmund Freud vidio je skriveno seksualno značenje u torziji djevojaka njegovih kovrča. Po njegovom mišljenju, djevojka koja zadirkuje njezinu kosu spremna je za “brzi” seks, ali u krevetu nije dosadna, a ne protiv eksperimenata.

http://www.bolshoyvopros.ru/questions/2773621-pochemu-nekotorye-devushki-pri-razgovore-krutjat-palcami-svoi-volosy.html

Zašto je navika uvrtanja kose

Neki ljudi imaju loše navike od djetinjstva. Djeca često imaju naviku uvrtanja kose i od ranog djetinjstva. Mnogi roditelji ne znaju kako se nositi s tim i ovaj fenomen ide s čovjekom u odrasloj dobi. Samokontrola u starijoj dobi također ne pomaže, jer se ruke spontano spuštaju prema kosi.

Navika uvrtanja kose može uzrokovati nelagodu. To je zato što neki ljudi stavljaju kosu pod nokte i to može uzrokovati bol.

Kako se riješiti loše navike

Prvo, potrebno je shvatiti da je navika dio naše osobnosti. Takve jedinstvene manifestacije možemo samo ponositi. Prvi aspekt je da navika nema nikakve veze s ovisnošću.

Možete vidjeti svoju naviku u malo drugačijem svjetlu. Procijenite ga ne kao prije, osvrnite se na svoje osjećaje, što točno doživljavate, kada trebate svoju naviku. To će pomoći u oblikovanju stava prema vašem problemu i omogućiti vam da pronađete stabilan psihološki mir.

Makni se s nesigurnošću i samoingom. Dopustite sebi da slijedite svoje navike. Možete sebi dati riječ da u bilo koje vrijeme kada želite omotati kosu - to se može učiniti. Nakon nekog vremena možete vidjeti što dolazi od toga. Ne brinite o važnosti i nevažnosti njihovih postupaka.

Općenito, možete se riješiti neugodnih emocija i sumnje u sebe, što izaziva loša navika, ako se problem tretira s malo pozitivnog. Može se dogoditi da izvana izgleda jako slatko i ne uzrokuje neprijateljstvo drugih. Pokušajte razumjeti, nakon analize vašeg ponašanja i reakcije drugih ljudi, je li potrebno ukloniti kovrčanje kose iz svog života.

http://womanfaq.ru/uhod_za_volosami/3339-pochemu-voznikaet-privychka-krutit-volosy.html

Navika izvlačenja kose je trihotilomanija. Manifestacije, napredak i liječenje bolesti

Gristi nokte, povlačeći prste kroz kosu i trgujući ih su fenomeni za koje se kaže da su loše navike. Izvana, to se ne čini čudnim - čovjek se uzrujao i počeo je "čistiti" tijelo od svega što je priroda dodijelila. Zapravo, navika izvlačenja kose - trihotilomanije - situacija je ozbiljna.

Što je ova bolest?

Kada se osoba oslobodi vegetacije na glavi, očima, rukama, stopalima, neki dođu do intimnih mjesta - simptoma bolesti. To su mentalni poremećaji.

Još jedna stvar kada odlazak u kozmetički salon da bi uklanjanje dlaka, šišanje ili obrve. Kada osoba neočekivano sam ukloni dlake - to nije normalno. Takvo se stanje obično manifestira kada pacijent gleda film, TV emisiju, glasi. To se događa i ponaša se neadekvatno, u društvu ljudi. Neugodno je za druge to promatrati, pa osoba koja pati od trihotilomanije često postaje pustinjak.

Ako u vašoj okolini postoji osoba koja se oslobađa kose, ne zbog ljepote, već tek tako - to je manifestacija duševne bolesti.

Kako se manifestira?

 1. Ruši mu kosu jer ga jako želi. Želja je divlja, čak se i društvene norme povlače u pozadinu;
 2. Češće se napada trichotillomania kada se pacijent nalazi pod stresom. Da li je naporan posao, posvađao se s domaćim zadaćama, kolegama ili uzbuđenima. Podsvjesno se pokušava ozlijediti. Povlačenje kose je lakše nego ranjavanje drugih dijelova tijela;
 3. O tome kako izvaditi vegetaciju na tijelu, možete dodati legende. Ljudi to pokazuju tako lijepo. Ako je žrtveni jarac kosa na glavi, oni su namotani na prste, iskrivljeni, podignuti i izvučeni. Neki čak jedu "plijen";
 4. U praksi, pacijent je zadovoljan, zapravo, postoje ćelave mrlje. I tu počinje još jedna priča - došlo je vrijeme da ih sakrijete iza perika, lažnih trepavica, tetoviranih obrva.

Odakle dolazi bolest?

Psihijatri identificiraju nekoliko razloga zašto osoba ima divlju želju da se liši kose. Oni su različiti - od nervozne napetosti do neuspjeha u radu organa i sustava. U svakom slučaju, bez obzira koliko beznačajna i beznačajna bolest ne izgleda, nije vrijedno ostaviti je. Bolje je spriječiti i izliječiti nego dovesti do strašnih posljedica.

 • Stres, depresija, shizofrenija - mentalni razlozi koji potiču trihotilomaniju. Osoba se osjeća stresom, pa ga želi skinuti. Nesvjesno je instalacija dobila oblik, što se može učiniti s boli. Stoga, povucite kosu na "cool". Kada posao završi, tijelo proizvodi hormone sreće, a pacijent postaje dobro;
 • Trichotillomania ima nasljednu osnovu. Pažljivo proučite pedigre, ako je tako, vjerojatno će vas prestići;
 • "Preskok" u hormonalnom sustavu. Zbog kvarova štitne žlijezde, bolest može "posjetiti" one koji ranije nisu "znali". Često se to događa kod adolescenata. Kada se tijelo formira, sve će biti u redu;
 • Poremećaji u mozgu - jedan od uzroka trzanja kose.

Posljedice bolesti

 • Trichotillomania izaziva daljnje mentalne poremećaje. Čovjek mu kida kosu, ima ćelave točke, rane na mjestu "uklonjene" vegetacije. U ovom obliku ne žele se pojavljivati ​​u javnosti. Pacijenti ograničavaju kontakt i postaju pustinjski;
 • Stanje kože. Ćelavost, upale - rezultati goleme, proizvoljne "epilacije";
 • Odlazi u probavni sustav. Bolesni, gutajuci kosu, oni začepljuju tijelo, u kojem nema enzima za probavljanje dlakavih tkiva. Kao rezultat toga, oni ispunjavaju želudac, ometajući njegov rad. Oslobodite se "zagušenja" može biti kirurški;
 • Postoje problemi s vizijom. Oni koji izvlače trepavice, ozlijede poklopac kapaka. A onda je potrebno riješiti ove probleme u uredu oftalmologa.

Dijagnoza i liječenje

Naviku izvlačenja kose - trichotillomania - dijagnosticira psihijatar. Da se ne bi pogriješili u dijagnozi, preliminarno pregledajte mjesta alopecije zbog deprivacije, gljivica i drugih kožnih bolesti. Nakon primitka rezultata ispitivanja i korelacije s određenim ponašanjem pacijenta, liječnik postavlja dijagnozu.

 • Da biste spasili osobu od ove bolesti, propisati liječenje koje ispravlja ponašanje, povećava povjerenje i otpornost na stres;
 • Oni provode treninge u kojima tijekom napada trihotilomanije predlažu manje opasne radnje. Na primjer, masirajte prste, trljajte uši;
 • Pacijentu ponuditi individualne konzultacije kako bi identificirali negativne stavove i zamijenili ih pozitivnim;
 • Paralelno s tim propisujte masti koje ublažavaju upalu i svrbež zahvaćene kože;
 • Ako je razlog hormonskog neuspjeha povezan s nedostatkom serotonina, propisati lijekove koji pomažu uspostaviti ravnotežu tvari.

Video o trichotillomaniji

U ovom videozapisu saznat ćete sve o navici izvlačenja kose:

http://medic-23.ru/bolezni/156-privychka-vyryvat-volosy-trihotillomaniya.html

Zajedničke živčane navike: kako ih se riješiti?

Većina akcija koje radimo su namjerne ili ciljane. Ali stresne okolnosti na čudan način mijenjaju našu pažnju i uključenost.

Kada smo napeti ili zabrinuti, navike su preuzete od nas, a naše nesvjesno ponašanje pokušava donijeti smirenost u naš emocionalni kaos.

Nervozne navike, kao što je navika noktiju, ne samo da izgledaju neugledno, nego i štete našem zdravlju.

Koje su najčešće živčane navike i kako ih se možete riješiti?

Uvijanje i povlačenje kose

Uvijanje kose u određenim društvenim situacijama je flertna gesta. Međutim, u onih ljudi koji imaju opsesivno kovrčanje kose, ova aktivnost postaje umirujuća kada je osoba nervozna ili pod utjecajem stresa i stimulira, ako vam postane dosadno.

Budući da konstantno navijanje i povlačenje kose može izgledati kao neprofesionalno ponašanje, mnogi ljudi kojima je teško kontrolirati tu naviku, naučili su to raditi kada nema nikoga.

Obično, u isto vrijeme osoba može izvaditi dovoljno veliku količinu kose. Ostali nervozni pojedinci osjećaju potrebu da skinu kosu s glave. U isto vrijeme, osoba osjeća emocionalno zadovoljstvo i mir.

Navika povlačenja kose može na kraju dovesti do ćelavih mrlja, a folikuli dlake mogu se oštetiti. Budući da je ova opsesivna navika ukorijenjena u osjećaju sramote i krivnje, kognitivna ili bihevioralna terapija može se najbolje nositi s njom.

Ako nastavite pušiti jer mislite da bi vas to moglo smiriti, dvaput razmislite. Nikotin, supstanca koja izaziva ovisnost u cigaretama, može uzrokovati ovaj lažni smisao.

Nikotin je afrodizijak koji vas čini još nervoznijim, kaže Benjamin Toll, klinički psiholog sa Medicinskog fakulteta u Yaleu, gdje je izvanredni profesor na Odsjeku za psihijatriju. Nikotin je pričvršćen na određena mjesta u mozgu, što povećava razinu dopamina, neurotransmitera i hormona zbog kojih se osjećate dobro. Drugim riječima, osjećate potrebu pušiti u određenim intervalima kako biste održali dovoljnu količinu nikotina koji izaziva ovisnost kako biste osigurali visoku razinu dopamina, koji je povezan s užitkom.

Nikotin ima još jedan trik. Jedini način da se održi visoka razina nikotina je pauza za pauzu dima, koja je često opuštajući alat u stresnim situacijama. Tijekom vremena, pušač počinje povezivati ​​trenutke smirenosti s pušenjem, odnosno pušenjem.

Veliki broj istraživanja povezuje pušenje s rakom pluća, bolestima dišnog sustava i brojnim drugim bolestima. Nedavne studije pokazuju da je upotreba nikotinskih proizvoda, kao što su nikotinski flasteri i savjetovanje, vrlo učinkoviti. Pušenje je ovisnost i tu naviku treba tretirati, kao i ovisnost.

Zubi gritting

Unatoč činjenici da su naši zubi dovoljno jaki da žvaču drvenaste i vlaknaste proizvode, često nisu u stanju izdržati brušenje. Brušenje zuba ili bruksizam je nekontrolirano kretanje zuba, kaže dr. Hoppingarner, zubar i izvanredni profesor na katedri za terapeutsku stomatologiju na Sveučilištu Texas u Centru za zdravstvenu znanost u Houstonu.

Zubi koji se melju u snu obično se javljaju kada prelazimo s dublje razine na površniju razinu sna. Tijekom tog prijelaza, gotovo svi ljudi imaju tendenciju škrgutanja zubima.

Obično noćni bruksizam traje samo nekoliko sekundi. No, neki ljudi mogu samljeti do pola sata, što je obično povezano sa stresom. Noćni bruksizam štetan je za zube, jer tijekom spavanja gubimo zaštitne reflekse koji sprječavaju prekomjernu štetu, a zubi se na kraju istroše. Kako bi se spriječilo habanje zuba, preporučuje se nošenje specijalnih zaštitnih naprava štitnika za usta, koje se nose tijekom spavanja.

U poslijepodnevnim satima, umjesto brušenja, ljudi imaju tendenciju da stisnu zube, što također može uzrokovati probleme, kao što je slabljenje parodontnog ligamenta koji drži zube.

Čišćenje također može potaknuti mišiće, uključujući žvakanje, vremensku i unutarnju pterigogu, koje su uključene u zatvaranje usta. Masiranje ovog područja može pomoći smanjiti napetost. Također je vrijedno pokušati tehniku ​​promjene ponašanja. Na primjer, možete neprestano provjeravati stečete li zube nakon čestih akcija. Tijekom dana gornji i donji zubi trebaju biti na maloj udaljenosti jedan od drugog.

Navika oštrenja noktiju

Za mnoge ljude, njegovani nokti su razlog za ponos. Međutim, neki ljudi ne mogu ostaviti nokte sami, jer u njima vide nesavršenosti. Navika stalnog prilagođavanja noktiju, grizenja ili uklanjanja kutikule za ispravljanje problema često počinje u djetinjstvu. Nije iznenađujuće da što više nokti izgledaju, više ćete ih htjeti ispraviti. Kada osoba ima naviku grickanja noktiju oko ploče nokta, to može dovesti do infekcije. Budući da su zanoktice namijenjene zaštiti vaših noktiju od bakterija i gljivica, bilo kakvo oštećenje može dovesti do negativnih posljedica, kao što je paronihija.

Tijekom vremena, navika grickanja noktiju može oslabiti i oštetiti nokte. Mnogi ljudi koji su navikli da grizu nokte, teško ih je zaustaviti. Stručnjaci preporučuju da vaše ruke budu čiste i pokrivaju nokte s neugodnim okusima.

Neki ljudi, kada su zabrinuti ili pod utjecajem stresa, počinju opsesivno križati i istezati noge i zamahivati ​​nogama. Ovi pokreti rijetko uzrokuju problem, ali to ovisi o tome kako osoba sjedi, tvrdi Yogi Matharu, fizioterapeut sa Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji.

Kada sjedite prekriženih nogu, težina tijela pomiče se na jednu polovicu stražnjice, umjesto da se ravnomjerno rasporedi na bedrene kosti. Istovremeno, zdjelica se vraća natrag, gornji dio leđa je zaobljen, a ramena se naginju naprijed-dolje. U tom položaju vrat bi trebao biti rastegnut tako da možete gledati naprijed. I dok se osjećate opušteno, to može biti štetno za vaše zdravlje.

Sjedenje u tom položaju može dovesti do štipanja bedra, koji se proteže od kralježnice kroz stražnjicu do nogu, što može uzrokovati smanjenje protoka krvi, bolova, obamrlosti i trnce u nogama. Također može dovesti do iritacije živaca, stanja koje može zahtijevati nekoliko tjedana oporavka. Dugoročni učinci mogu uključivati ​​bol u leđima i vratu, glavobolju i druge kronične probleme.

Stručnjaci preporučuju povremeno provjeravanje položaja tijela tijekom dana. Ako je stanje postalo kronično, vrijedi raditi vježbe istezanja, koristeći ručnu terapiju ili pomoću ergonomske tipkovnice.

Habit snap zglobova

Kada kliknete zglobove, čuje se zvuk krckanja, iako je zapravo povezan s ispuštanjem plinova, kaže dr. Steven Beldner, ortopedski kirurg iz New Yorka. Za mnoge ljude ova aktivnost ublažava stres i donosi isto zadovoljstvo kao i kratko i ugodno rastezanje.

Zajednička kapsula koja pokriva zglob sadrži sinovijalnu tekućinu koja podmazuje i hrani zglob. Ova tekućina sadrži otopljene plinove, uključujući kisik, dušik i ugljični dioksid.

Kada na određeni način pritisnete na zglob, pritisak unutar čahure u zglobu je oslabljen i to uzrokuje klik koji se pojavljuje kada se otpuštaju topivi plinovi.

U pravilu, klikanje zglobova izaziva iritaciju ljudima oko sebe. Oni koji imaju ovu naviku mogu kliknuti svoje zglobove do 200 puta dnevno. Međutim, studije pokazuju da takve radnje ne štete. Djeca, u pravilu, prerastu ovu naviku, a za odrasle, kojima njihova navika donosi probleme drugima, stručnjaci ih savjetuju da se obrate bihevioralnom terapeutu.

Usta su jedna od glavnih točaka prijenosa bakterija, kaže Philip M. Tierno Jr. (Philip M. Tierno Jr.), direktor kliničke mikrobiologije i imunologije u Medicinskom centru Langon na Sveučilištu New York. Kada nervozna navika sisa olovke, olovke i druge predmete, mikrobi lako prolaze u usta.

Tierno je brojio oko 600.000 vrsta mikroba, od kojih je samo 1-2 posto patogeno i to može naškoditi. Većina patogenih mikroba živi na dršci, vjerojatno kontaminirana vašim kolegama ili članovima obitelji koji su dodirnuli tipkovnicu, ručke vrata i telefon. To može uzrokovati razne bolesti, uključujući akutni gastroenteritis.

Stručnjaci preporučuju pranje ruku češće kako se ne bi prenosili patogeni mikrobi iz zaraženih objekata koje ste dotakli: ručke na vratima, tipkovnicu ili stol. Ako vam je teško riješiti se navike sisanja olovke, pokušajte je zamijeniti drugom aktivnošću, kao što je pijenje čaja.

Navika dodirivanja i trljanja lica

Samo ako ne perete lice, u higijenske svrhe, najbolje je uopće ne dirati lice. Ali za mnoge, osobito za adolescente s nemirnom i nervoznom prirodom, teško je oduprijeti se toj navici.

Ljudi čije ruke neizbježno počinju doticati lica često doživljavaju škakljanje, zbog čega imaju jaku želju da ga dotaknu. Drugi imaju svrbež, što je zapravo živčani osjećaj. Neki čak spavaju, držeći se za ruke.

Takva navika može uzrokovati začepljenje pora i akni. Međutim, oni koji imaju osip na licu imaju tendenciju da ih istisnu, što uzrokuje krvarenje i može dovesti do ožiljaka i infekcija.

Unatoč činjenici da dermatolozi brzo identificiraju taj problem, prilično je teško uvjeriti mlade djevojke u posjet terapeutu, budući da samo nekoliko njih vidi problem. Ako vam je teško riješiti se te navike, pokušajte nakratko kositi nokte kako se ne bi ogrebali i smanjili rizik od infekcije.

http://www.infoniac.ru/news/Rasprostranennye-nervnye-privychki-kak-ot-nih-izbavit-sya.html